16 Mayıs 2013 Perşembe

ŞİVLİLİİİİİİİİİİK :)



Bugün Şivlilik. Konya'da bütün çocuklar sokaklara döküldü. Ellerinde poşetleri, yanlarında mahalle arkadaşları ev ev gezdiler, zillere bastılar kapıları açanlara da hep bir ağızdan Şivliliiiiiiik diye bağırdılar. Ev sahibi de Şivlilik için çocuklara ne aldıysa her çocuğa birer tane verdi. Küçükken bende giderdim. Koca bir poşet dolusu şeker, çikolata toplardık. 


Şivlilik, üç ayların girdiği ilk gün yanı Regaip Kandili'nin olduğu gün olur. Önceleri tüm Türkiye'de uygulanıyormuş ama sadece Konya'da kalmış. Mübarek üç aylara çocukları sevindirerek girmek çok güzel birşey. 

Eeee tabi gün şivlilik günü olunca erkenden kalkılır. Sabah 7 de evler dolaşılmaya çoktan başlanmıştır bile. Şivlilik olacak diye büyük marketler bile günler öncesinden şivlilik satılacak malzemeleri marketin en görülen yerlerine dizerler. Bayramlardaki şeker, lokum alma telaşı gibi şivlilik alma telaşı olur marketlerde bakkallarda. :)


Konya'ya yeni gelen öğrenciler, memurlar önce yadırgar. Düşünsenize sabahın köründen başlamak üzere bi sürü çocuk zır zır kapınızı çalar. Hatta uyanıklar aynı eve bi daha gelirler daha çok şivlilik toplamak için. Ama sonradan onlarda alışırlar şivliliğe. Kırk yıldır Konya'da yaşarmış gibi gelecek sene şivlilik zamanı geldiğinde hemen hazır ederler şivliliklerini kapısına gelen çocukları boş çevirmezler.

Şivlilikten bir akşam öncesinden Fener Alayı yapılır. Eline fenerini alan çocuk dışarı fırlar. Akşam vakti sokaklar ışıl ışıl olur. Havai fişekler atılır. Belediyeler özel fener alayı etkinlikleri yaparlar. Ertesi günü de şivlilik. Çocuklar iki gün boyunca doyasıya eğlenir, bol bol şeker çikolata yerler.



İşte böyleeee.  :) Güzel Konya'mın bir güzelliğini sizinle paylaşmak istedim. Seneye şivlilikte kapımı çalarsanız size de şivlilikten ikram ederim. :)

4 yorum:

  1. bir sürü de konyalı blogger varmış.aahh ahh şivlilik diye az mı gezdik çocukken sokaklarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa sen de mi konyalısın :) valla dün yeniden çocuk olmak istedim ne güzel tek dertleri ne kadar daha fazla şivlilik toplarızdı :)

      Sil
  2. kısa süre önce konya'yı görmek nasip oldu,çok güzel bir şehir ayrıca bu geleneğin de hala devam etmesi ne güzel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yine bekleriz konya'ya :)
      evet geleneklerin devam etmesi beni çok mutlu ediyor :)

      Sil