15 Eylül 2012 Cumartesi

ERKEKLERİN EGEMEN OLDUĞU MESLEKLERE SAHİP OLMAK

       Hiç anlamıyorum meslekleri erkek ya da bayan mesleği diye sınıflandıranları. Ne yani biz kızlar sadece hemşire, doktor, öğretmen... ya da ev kızı mı olacağız(bu meslekleri seçenlere kesinlikle bi lafım yok ben sadece daha farklı meslek seçtiğim için böyle dedim)
       Ne yani biz pilot, mühendis... gibi daha çok erkek mesleği diye adlandırılan mesleklere sahip olmayacak mıyız. Sadece erkeklerin hakkı mı o mesleklere sahip olmak. Gayet güzel bir şekilde bütün mesleklerin de altından kalkarız.
      Ben mühendislik okudum. İki kız kardeşimde mühendislik okuyorlar. Daha yaklaşık 1 senelik mühendisim. Araziye gidiyorum kontrol amaçlı. Çalışanlar sanki uzaylı görmüş gibi bakıyorlar. Ne yani hiç mi bayan mühendis görmediler. Görmedilerse de artık alışsalar iyi olur :)
      Dün bir iş ilanı gördüm. Arkadaşım iş arıyordu. Onun için ilanı aradım. İstedikleri özellikleri sordum. Mühendis alımında erkek yada bayan diye bi tercihiniz var mı diye. Konuştuğum kişi valla bence yok ama yönetimin fikrini bilmiyorum ama erkek alacaklar sanırım dedi. Bende açtım ağzımı yumdum gözümü. Ya biz sınıftaki erkek arkadaşlarımızla aynı dersleri, aynı eğitimi almıyor muyuz. Aynı sınavlara girip, sonuçta da aynı diplomayı almıyor muyuz? Bu çifte standart ne diye adamı soru yağmuruna tuttum :) Belki akılları başlarına gelir de bayan alırlar diye:)
      Sonuçta bi şekilde bitecek bu erkeklerin meslekler üzerindeki hakimiyeti. Yani umudum o yönde :)
    

8 yorum:

  1. ah ahh canımm.. ben nelere şahit oldum.. stajımda proje şefi ve şantiye şefiyle sahaya indik kalfalardan birine gel kızımıza bunları bunları anlat dedi şef. kalfadan cevap bu kızın ne işi var burda gitsin evinde otursun oldu! neye uğradığımı şaşırdım =)

    YanıtlaSil
  2. aynen valla aynen :) neler neler yaşamadım ki ama mecbur alışacaklar şekerim. artık eskisi gibi değil kızlar artık daha cesur. meslek seçiminde artık daha cesuruz ve olmaya da devam edeceğiz.

    YanıtlaSil
  3. bayanların mühendilik dallarına el atalı (ya da başka erkek işi sayılan işlere) baya oldu yok o erkek mesleği kafası çok kızıyorum bu işe.
    benimki bilgisayar şantiye falan yok ama olsa bile ben seçmişimdir yani yapabiliyorumdur ki diplomayı almışımdır ya da bölüm de okuyorumdur işverenin böyle şeylere odaklanması gerekmiyo mu?

    YanıtlaSil
  4. öyle ama işverenlerin de (özellikle mühendislik hizmeti gerektiren işlerin) çoğunluğunun erkek olduğunu gözönünde bulundurursak hemcinslerini kayırıyorlar bu çok açık ama sonuca baktığımda kadın gözüyle işleri incelediğimizde erkeklerden daha iyi iş çıkardığımızı düşünüyorum. yani en azından ben kendi çalışmalarımda bunu görüyorum. hem ofiste proje hazırlarken ki titizliğimiz hem de arazide denetimlerimiz çoğu erkeğin yaptığından daha kaliteli oluyor çünkü daha detay düşünüyoruz yani ben böyle düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
  5. aa demek ki biz patron kadın olsaaak biz de hemcinslerimizi kayırabilrizkii :))
    nihahaa yok yok intikam almam ben yine de iyi olan kazansın di mi:)))
    imşallah bu kayırmanın gölgesinde mesleğinde iyi olan bayanlar daha fazla zor durumda kalmaz:))

    YanıtlaSil
  6. benim patronum bayan. o iş görüşmelerine gelen kişiler arasından erkekleri elemiş. onlar bizim meslekte kolay iş buluyorlar ben hemcinsimi çalıştıracağım demiş ve başvuran bayanlar arasından seçim yaparak beni işe almış. ama bunu kendi ilk mesleğe başladığı zaman bayan olarak yaşadığı zorluklar nedeniyle yapmış :) ve bu sonuçta da bana yaradı:) bende ileride kendi ofisimi açtığım zaman bende aynı politikayı uygulayacağım. hahaha yaşasın kötülük :)

    YanıtlaSil
  7. haklısın hihi.
    :)
    inşaat makina elektrik gibi bişiy olmalısın. şantiyeye gidiyorsun herhalde.
    :)

    YanıtlaSil
  8. evet arazi oluyor, denetime gidiyorum :) ama ben mesleğimi yapmaktan çok memnunum :)

    YanıtlaSil